Cum să începi o colecție numismatică?

Numismatica sau arta de a colecționa monede stă mărturie pentru istoria ce o credeai pierdută. Monedele prin descrierile lor, legendele de pe avers și revers, materialul din care sunt confecționate au început să fie colecționate de pasionați exigenți drept surse de conservare a istoriei.

Numismatica sau pasiunea de a colecționa bani este una dintre cele mai populare hobby-uri, însă una care necesită resurse de timp și energie, am putea spune. Și numai cei pasionați cu adevărat de acest domeniu, ar putea să aprecieze monedele la reala lor valoare.

     O colecție poate cuprinde atât piese vechi, cât și monede care se află la momentul actual în circulație. Un colecționar împătimit este conștient de faptul că valoarea unei monede nu constă în vechimea acesteia, ci în numărul redus de exemplare care se regăsesc pe piață.

     Numismatica există încă din cele mai îndepărtate epoci, atunci când conducătorii regatelor, nobilii sau persoanele aflate pe o treaptă ierarhică superioară colecționau monede care mai de care mai rare, din materiale prețioase.

     Odată ce ai început să strângi câteva monede, vei observa că tentația este mare și nu te mai oprești din achiziționat. Și nu există sentiment mai plăcut decât să îți admiri colecția și poate chiar să o ții departe de ochii curioșilor.

     În momentul în care aderi la acest hobby, este recomandat să îți stabilești anumite criterii în funcție de care să îți organizezi colecția, precum: metalul din care sunt confecționate piesele, țara de origine, epoca din care provin, valoarea acestora.

     Însă, este bine să fii atent și la o serie de factori care pot avea impact asupra colecției tale: este ideal să păstrezi monedele departe de razele soarelui, umezeală, praf, temperaturi ridicate și scăzute, precum și alte intemperii. Inițial, poți cumpăra monede la prețuri mai scăzute, până capeți experiență și devii capabil să le evaluezi la valoarea lor reală. Încearcă să memorezi monedele pe care le deții la momentul de față și cercetează-le pe cele care îți lipsesc.

     Spor la colecționat!

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.