Cum recunoști o monedă originală de una falsă?

Una dintre cele mai mari griji care pune gândurile colecționarilor de monede la încercare este grija privind autenticitatea unei monede. „Cum îmi dau seama dacă o monedă este originală sau nu?” este una dintre întrebările pe care și le adresează mulți pasionați exigenți de numismatică.

Cea mai frecventă întrebare și curiozitate care îi macină „Cum recunosc o monedă originală de una falsă?” se regăsește pe buzele multor pasionați de numismatică. Acest trend nu trebuie să ne mire, pe vremuri pentru a acoperi deficitele economice, erau fabricate monede cu un miez dintr-un metal comun și acoperite cu metal prețios. Falsurile monetare reprezintă o problemă cu care s-au confruntat societățile indiferent de perioada istorică din care făceau parte.

    Iată câteva modalități prin care puteți să vă dați seama dacă o monedă este autentică sau nu, ce vă sfătuim este să nu realizați aceste teste personal, ci să apelați la profesioniști pentru a nu prejudicia în vreun fel moneda:

     În cazul monedelor confecționate din aur sau argint puteți apela la un test magnetic (argintul și aurul nu sunt magnetice, alături de alte metale, precum cele care au un nucleu din zinc, cupru, plumb), testul de gheață (un cub de gheață se va topi foarte repede dacă este amplasat pe o monedă de argint deoarece argintul este cel mai bun conductor de căldură), testul de albire (poți utiliza orice înălbitor pentru uz casnic pe care îl torni peste o monedă de argint, în cazul în care acesta este metalul din care este realizată, aceasta nu se va înnegri), testul Ping (în momentul în care loviți două monede de argint una de alta, acestea ar trebui să redea un sunet ca de clopot), testul vizual (cu ajutorul unei lupe, indicată este cea utilizată de bijutierii care observă și cele mai mici detalii, cercetați suprafețele, spațierea textului, fisurile și marginile.

     Alte modalități prin care poți diferenția o monedă originală de una falsă sunt reprezentate de:

1. studierea imaginilor de pe avers și revers

2. pe monedele false legendele pot fi redactate eronat

3. literele pot fi reproduse greșit, pot lipsi cu desăvârșire sau pot avea dimensiuni diferite

4. metalul din care sunt confecționate (în cazul monedelor care provin din perioada antichității, metalele preferate erau aurul și argintul, monedele false din respectiva perioadă sunt create din metale comune: cupru, plumb, fier sau staniu și acoperite cu aur sau argint)

5. căutarea unor informații despre greutatea, dimensiunea monedei (dacă cifrele nu corespund, moneda pe care o aveți în posesie nu este originală).

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.