Coroana cehească împlinește un secol

Coroana cehească și-a demonstrat puterea și utilitatea de-a lungul timpului, celebrând 100 de ani pe piața din Cehia. Pentru a omagia acest moment Banca Națională a Cehiei a emis o coroană unică din aur.

Pe data de 31 ianuarie 2019, Banca Națională a Cehiei a pus în circulație o monedă de o valoare financiară uriașă. În valoare de 100 de milioane de coroane, moneda este confecționată din aur pur 999,9 și a fost emisă deoarece coroana cehească împlinește un secol din momentul în care aceasta a fost pusă prima dată în circulație.

     În ziua de astăzi, Krona reprezintă singura monedă legală din Republica Cehă din momentul diviziunii celor două state, respectiv Cehia și Slovacia. Cu toate acestea, a existat o perioadă în care Cehia și Slovacia au avut o monedă comună, între 1 ianuarie și 8 februarie 1993. Cehia deține o tranziție economică destul de lină, în anul 2007, a prezentat un plan elaborat prin care aceasta ar fi trebuit să adopte moneda euro ca monedă națională din 2009, fapt amânat până în 2012, când nu se îndeplineau criteriile economice. Astfel, că la momentul aderării la Uniunea Europeană, Cehia a promis că va trece la moneda euro până în anul 2020. O primă cauză care explică această amânare este reticența a 78% din populație pentru moneda de circulație din Uniunea Europeană, respectiv euro.

Cum arată coroana cehească care împlinește un secol și unde poate fi văzută?

     În acest mod, coroana cehească și-a demonstrat utilitatea și puterea,  a cărei mărturie stă și împlinirea a 100 de ani pe piața economică cehească. Moneda emisă de Banca Națională Cehă pentru a omagia acest moment cântărește 130 de kg., are un diametru de 535 de mm. și o grosime de 48 mm.

     Pe partea aversei se regăsește logo-ul Băncii Naționale a Cehiei. Scuturile pe care sunt reprezentate animalele heraldice sunt reprezentate în partea superioară a monedei, leul ceh se află în mijloc, fiind încadrat în partea stângă de vulturul moravic și în partea dreaptă de vulturul silesian. În partea inferioară a monedei se regăsesc câteva crengi de cereale legate de o panglică. Pentru a forma o compoziție circulară, scuturile și grânele de cereale sunt unite de crengi de tei. Marginea monedei surprinde denumirea țării, Republica Cehă.

     Partea inversă a monedei prezintă un leu heraldic ce poartă un scut cu stema Slovaciei. Pe marginea monedei se regăsesc anii 1919 – 2019, iar pe partea stângă este inscripționat numele sculptorului, Vladimir Oppl.

    Coroana cehească care împlinește un secol poate fi admirată nu doar de colecționari, ci de oricine își dorește, la Castelul din Praga și reprezintă un real monument. Coroana a rămas un simbol monetar doar în Danemarca, Islanda, Norvegia, Suedia și Republica Cehă.

Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.